Varen

De keuze aan kamerplanten is tegenwoordig enorm. Voor elke smaak en elk interieur is er een uitgebreid aanbod aan kwaliteitsplanten. Vandaar het initiatief om met de actie ‘Woonplant van de maand’ elke maand één kamerplant in de schijnwerpers te zetten. De varen was kamerplant van de maand april 2014 !

04_april_WVDM

Varens

De varenfamilie bestaat uit verschillende soorten. De bekendste is de Nephrolepis. Deze varen is makkelijk in onderhoud, zuivert de lucht en zorgt voor een goede luchtvochtigheid. Kortom, de ideale huisgenoot!

Blad dat zich afrolt vanuit een krul

De meeste varens hebben bladeren die zich afrollen vanuit een krul. De bladkleur varieert van lichtgroen, zilvergrijs, diep donkergroen, roodachtig tot zelfs brons. Ook de bladvormen verschillen. Denk maar aan het gesloten blad van de Asplenium of de diep ingesneden soorten als de Nephrolepis- of Adianthumsoorten. Zelfs de hardheid van de bladeren varieert. Een veelzijdige familie!

Zuivere, vochtige lucht

De varens die je kent uit de woonkamer groeien in het wild vooral in gebieden met een hoge luchtvochtigheid. Varens doen het dan ook prima op een vochtige plek in huis zoals de badkamer of keuken. Zorg wel voor direct daglicht. Bovendien geeft de plant zelf ook veel vocht af. Dat vermindert klachten als hoofdpijn en een droge huid. Daarnaast staan varens ook nog bekend om hun luchtzuiverende kwaliteiten. Heel gezond dus, een varen in huis.

Plaats: Zet je varens op een lichte plek, maar niet in de directe zon. Een temperatuur vanaf 15 C° is perfect.
Water: Houd de potaarde vochtig en laat de kluit niet uitdrogen. Opgelet, geef geen water in het hart van de plant.
Verzorging: Als je regelmatig sproeit met een plantenspuit en wekelijks voeding geeft, blijft de plant gezond en gelukkig. Groeit hij uit zijn pot? Maart is een goede maand hem te verpotten.

Leuk om te weten

  • Een varen is een ideale plant om op te hangen, zo hebben de bladeren alle ruimte.
  • Al sinds de Victoriaanse tijd worden varens gebruikt als kamerplant.
  • Weet je dat er ook winterharde soorten voor de tuin te koop zijn?
  • Varens groeien in de natuur vaak als epifyt, dus op andere bomen en planten en in vochtige bosjes en moerassen.
  • De Nephrolepis is een van de oudste planten op aarde en is vaak aangetroffen als fossiel.
  • De bladeren van varens kunnen wel een meter lang worden.

[flickr_set id=”72157645939590674″]

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest