Selecteer een pagina

Elke maand zetten we bij Bloemen Blavier bloemen en planten in de kijker. Niet alleen een kamerplant zetten we in de schijnwerper, we doen dit ook met een tuinplant, gebaseerd op de campagne ‘Colour your life’ van BloemenBureau Nederland

Voor deze maand zetten we de CAMELIA in de kijker …. Tropische verrassing in een winterhard jasje

[flickr_set id=”72157640572318174″]

De naam camelia zegt je misschien niks, maar toch kennen we deze plant allemaal. Er is zelfs een wereldberoemd familielid dat in elk huishouden is te vinden. Dat zijn de gedroogde bladeren van de Camellia sinensis, de theeplant. Een ander familielid, de Camellia japonica – ook wel camelia of Japanse Roos genoemd – is een populaire tuinplant met een glanzend groen blad in de winter. Wat deze plant met zijn tropische uiterlijk zo bijzonder maakt, is dat het een winterbloeier is.

Camelia’s zijn groenblijvende, langbloeiende struiken en kleine bomen met donkergroene, glanzende, lange bladeren. De roosachtige bloemen zijn schitterend, groot en opvallend, soms wel 12 centimeter in doorsnee. De kleur varieert meestal van wit tot paars en rood. De Camellia japonica ‘Lady Campbell’ bijvoorbeeld heeft grote, goed gevulde, helderrode bloemen. Veel cameliasoorten bloeien langdurig van februari tot mei, maar er zijn ook winterharde herfstbloeiers: de geurende, dubbelbloemige roze Camellia ‘Ashton’s Ballet’ heeft haar bloeiperiode in oktober tot december. De helderroze grootbloemige Camellia ‘Sugar’ bloeit van november tot in januari.

Verzorging
De camelia groeit lekker langzaam, zo’n 15-20 centimeter per jaar. Beperk de snoei, na de bloei, tot enkele uitstekende takken en laat de plant verder met rust. Hou in de zomer de aarde vochtig. Halverwege de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, om daarna even goed te sproeien. Gebruik hiervoor geen kraanwater, maar regenwater of ontkalkt water. Camelia’s zijn geen kalkliefhebbers.
De tuinplant houdt niet van koude wind en kan vorstschade oplopen bij aanhoudende matige of strenge vorst. Dek de camelia dan af met ademend materiaal.

Leuk om te weten
  • Er bestaan zo’n tachtig soorten camelia, allemaal afkomstig uit het Verre Oosten.
  • Camelia kleurt je tuin, balkon of terras al vroeg in het jaar terwijl de meeste planten en bomen dan nog bezig zijn om in het blad te komen.
  • Lage temperaturen zijn op zich niet schadelijk voor de camelia. Deze groenblijvende balkonplant moet zelfs eerst vorstprikkels krijgen voordat ze weer als een van de eerste tuinbloemen in het vroege voorjaar kan bloeien.

Spectaculaire vroege bloeier

Als er één spectaculaire vroege bloeier is, dan is het wel de camelia (Camellia japonica). Er zijn meer dan 1000 verschillende soorten: rode, roze, witte, maar ook tweekleurige varianten. Op een beschut plekje geniet je al vanaf eind februari van de schitterende bloei.
Waar en wanneer planten?

Planten die in pot gekweekt zijn, kan je het hele jaar door planten. Als het maar niet vriest en de grond niet bevroren is. Camelia’s verkiezen een zure bodem en houden van een beschut plekje. Plant een camelia nooit op het oosten: de bladeren drogen uit van de winterse ochtendzon. Een plek op het zuiden of westen is beter.
Verzorging

Staat je camelia in bloei? Schud er dan elke dag eens aan. Dan vallen de bruine, verwelkte bloemen af en ontsieren ze niet langer de plant. Zorg dat je camelia nooit uitdroogt. Geef geen mest en zo weinig mogelijk water tussen mei en september, dat verstoort de knopvorming. Een camelia moet je niet snoeien.
Hoe beschermen tegen vorst?

Voor struiken die enkele jaren buiten staan is een gemiddelde winter geen probleem, maar plant hem beschut om vorstschade te voorkomen. De bovenste wortels zijn wel gevoelig, omdat ze heel oppervlakkig groeien. Een dikke laag blad aanbrengen in de herfst geeft voldoende bescherming.

Water tegen ongedierte

De camelia heeft er baat bij wanneer je ook het blad besproeit. Dat doe je het best ’s avonds. Zo voorkom je dat je plant wordt aangetast door spint, witte vlieg of bladluis. Zijn je planten al aangetast? Dan kan enkele avonden na elkaar overvloedig besproeien al het ongedierte verhelpen.

Zin in 3 exclusieve promoties van bloemen Blavier ?

Steven en het team van bloemen Blavier zetten je in de bloemen met kortingen en acties zodat je elke dag kan genieten want bloemen Blavier, bloemen zoals jij bent !

Check je mailbox voor onze mail met de promoties !

Pin It on Pinterest