Selecteer een pagina

Roos (Rosa)

Volksnaam: roos
Wetenschappelijke naam: Rosa
Synoniem:
Familie: Rosaceae

Algemene omschrijving

De roos is de meest geproduceerde en verbruikte snijbloem ter wereld. Er is in vele opzichten veel gebeurd met de roos, de productie is wereldwijd gestart en de kwaliteit is verbeterd. Het assortiment is oneindig groot, met jaarlijks meerdere nieuwe introducties. De tijden van Baccara, Sonia en Motrea liggen inmiddels ver achter ons, maar daar zijn wondermooie nieuwe cultivars voor in de plaats gekomen. In toepassing en gebruik zien we dat de roos, het symbool voor liefde, bij verschillende gelegenheden wordt gebruikt; van verjaardag tot zomaar een cadeau en van bruiloft tot begrafenis. De roos wordt vaak ‘The Queen of flowers’ genoemd.

Over de bloem

De roos is afkomstig uit een groot gebied van de gematigde streken van het noordelijk halfrond. Om die reden doen ze het ook goed als tuinroos in veel landen. Als snijbloem kom je soms enorm grote rozen tegen. Alle groeifactoren kunnen worden nagebootst om een roos te laten groeien: licht, warmte, water en groeistoffen.

De enige factor die niet is na te bootsen is de hoogte waarop geproduceerd wordt en waarbij de rozen bij een lagere luchtdruk opgroeien. Dit heeft als gevolg dat de bloemen groter kunnen groeien door mindere luchtdruk in bepaalde landen, zoals Equador. Tevens zorgt de tragere groei bij lagere temperaturen ervoor dat de stelen dikker en stugger zijn dan de rozen uit Nederlandse kassen. Het landenassortiment is dan ook totaal verschillend. Veel bloemisten en consumenten geven de voorkeur aan Nederlandse rozen omdat deze altijd mooi openen.

De naam Roos is afkomstig van ‘Rosa’ wat Latijns is voor roos. Mogelijk is Roos ook een verkorting van een Germaanse naam waarvan het eerste gedeelte bestond uit ‘Rod’ dat roem betekent. Er zijn verschillende Heiligen met de naam Rosa, zoals Rosa van Viterbo en Rosa van Lima.

In de gehele wereld is de roos de bloem met de meeste symbolische betekenissen, afhankelijk van de kleur. Zo is de betekenis van de rode roos; liefde en respect. Dit is de meest bekende variant.

Verzorging van Rozen

  • Snij of knip de bloemen 5-8 cm af met een scherp en schoon mes of snoeischaar. Recht of schuin afsnijden maakt in principe geen verschil.

  • Zorg dat er geen bladeren onder water komen.
  • Zet de bloemen thuis op een schone vaas met schoon leidingwater.
  • Geef de rozen het bijgeleverde houdbaarheidsmiddel, let hierbij op de juiste dosering. Dit zal het vaasleven positief beïnvloeden. De bacteriegroei zal worden verminderd zodat de bloem niet slap zal gaan hangen en de bloem volledig opent.
  • Zorg dat er voldoende water in de vaas blijft, enkel bijvullen is voldoende. Verversen is niet gewenst.
  • Houd de rozen weg van warmtebronnen (verwarming, zon).
  • Gebruik op rozen geen watersproeier, dit zal Botrytis in de hand werken.
  • Rozen blijven 5 tot 20 dagen goed (afhankelijk van land van afzet, transport- en opslagtijd, toevoegen van snijbloemenvoeding, versheid en omstandigheden bij de consument).
  • De bloemen zijn alleen voor decoratie en niet voor consumptie.

(met dank aan aan http://florist.flowercouncil.org/)

Pin It on Pinterest